top of page

Joulun överein Nougat-juustokakku

Aerial View of Baking Ingredients

yli 60 min

noin 20 hlö

Juustokakut

19 joulukuun, 2021

Tässä se on, nimittäin joulun överein kakku! Liivatteeton nougat-juustokakku, mikä sisältää vaikka mitä herkkuja jouluun liittyen: pipari-pohja, vadelmahillo, nougat-täyte sekä paahdettuja pekaanipähkinöitä kinuskissa, NAM!


Kakun valmistus kannattaa aloittaa päällisen eli kinuskin teosta, mikäli kakun haluaa saada kokonaan valmiiksi samana päivänä. Kakun itsessään voi toki valmistaa hyvissä ajoin ja kinuskin vasta viimeisenä, kunhan muistaa antaa sen jäähtyä, ennen kakun päälle lisäämistä.


Kinuskin valmistuksessa kannattaa olla tarkka, ettei kinuski yli keity, eli muutu liian kovaksi. Itsellä kinuskista tuli valmista noin 15 minuutissa miedolla lämmöllä keittäen. Kokeilin kinuskin koostumusta kylmään veteen muutamia kertoja, heti kun kinuski pysyi vedessä kasassa oli se valmis. Tämän jälkeen joukkoon lisättiin paahdetut pekaanipähkinät. Kinuski kannattaa jättää kattilaan jäähtymään, koska jäähtyessään kinuski jähmettyy. Näin sitä voi hieman lämmittään liedellä, jolloin se on taas helposti lusikoitavissa kakun päälle, kunhan et lämmitä sitä liika.


Itse kakku on aika perinteinen juustokakku. Piparipohja kannattaa muistaa painella tiiviiksi, jottei hillo valu pohjan läpi. Kakku kannattaa valmistaa edellisenä päivänä, sillä mielestäni kakun maku vain parani, kun oli pidempään kylmässä. Koska kakussa on kinuskia ja pähkinöitä päälle, kannattaa kakku leikata veitsellä 🙂

Joulun överein Nougat-juustokakku

Päällinen: Kinuski + paahdetut pekaanipähkinät

150 g             pekaanipähkinät

nokare          voi

2 dl                kuohukerma

1 dl                sokeri

1 dl                fariinisokeri

0,5 tl              suola

1 tl                voi

 

Pipari-pohja:

300 g              pipareita

120 g              voi

2 rkl                rypsiöljy

 

Nougat-täyte + vadelmahillo:

3 dl                vispikerma

200 g             tuorejuusto

400 g             Nougat (esim Sallisen, Marabou)

0,5 dl             tomusokeri

noin 200 g    vadelmahillo

Työvaiheet

  • Valmista kakun päälle tuleva päällinen ensin. Pilko pekaanipähkinät rouheeksi ja paahda pannulla tilkassa voita.

  • Mittaa kattilaan kerma sekä sokerit. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes seos sakenee (noin 15-20 min). Testaa tiputtamalla kylmään veteen tilkka kinuskia, mikäli kinuski pysyy kasassa eikä liukene veteen, on kinuski valmis. Älä keitä liian kauaa, koska muuten kinuskista voi tulla kova.

  • Sekoita joukkoon suola ja voi. Lisää lopuksi paahdetut pekaanipähkinät joukkoon ja jätä jäähtymään kattilassa.


  • Pingoita noin 20 cm irtopohjavuoan väliin leivinpaperi ja laita reunalle reunakalvo tai leivinpaperi, suihkauta siihen vuokasrayta tai levitä öljyä kevyesti.

  • Murskaa piparit hienoksi muruksi. Sulata voi ja lisää piparimurun joukkoon yhdessä rypsiöljyn kanssa, sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille tiiviisti noin 5 cm korkeudelle. Nosta jääkaappiin odottamaan.

  • Sulata nougat mikrossa, jätä odottamaan. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon tuorejuusto, sulatettu nougat ja tomusokeri, vatkaa reippaasti sekaisin.

  • Lusikoi vadelmahilloa keksipohjan päälle ohut kerros ja levitä tasaiseksi kerrokseksi pohjalle. Nostele nougat-täytettä hillon päälle. Tasoita pinta nuolijalla ja kopauttele vuokaa muutaman kerran pöydän reunaan. Nosta kakku pakastimeen jähmettymään.

  • Kun kakku on jähmettynyt lisää kakun päälle lusikoiden kinuski-päällinen. Kinuski on saattanut jo jähmettyä kattilaan, joten lämmitä sitä sen verran että se hieman sekoittuu. Älä kuumenna täysin juoksevaksi, koska tällöin se sulattaa kakun.

  • Nosta kakku jääkappiin jähmettyään seuraavaan päivään tai vähintään neljäksi tunniksi.

  • Siirrä jähmettynyt kakku tarjoilulautaselle. Kakku kannattaa leikata veitsellä 😉

Kommentit

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page