top of page

Vapun parhaat munkit

Aerial View of Baking Ingredients

yli 60 minuuttia

noin 17 kpl

Pullat

24.4.2024

Itsetehdyt munkit kuuluvat ehdottomasti vappuun! Nyt on aika valmistautua munkkien paistoon, sillä parhaiden itsetehtyjen munkkien ohje tulee tässä 😉


Täydelliset munkit ovat sisältä pehmeät ja päältä rapeat, juuri kuten nämä olivat. Nämä munkit valmistet osittain fariinisokerista, mikä takaa munkeille herkullisen maun. Normaaliin pullataikinaan nähden hiivaa niihin käytetään hieman vähemmän ja taikinaan lisätään myös leivinjauhetta. Kananmunaa tähän pullataikinaan ei lisätä ollenkaan!


Munkit kohotetaan muodossaan, eikä taikinana. Itse kävin ostamassa Ikeasta leivonta muottisetin, millä sai täydellisen muotoiset munkit, mikäli sinulla ei ole muotteja voit toki hyödyntää laseja yms. Anna munkkien nousta rauhassa, omani nousivat melkein kaksi tuntia kylmässä uunissa. Toki voit nopeuttaa nostatusta, kun laitat munkit esim hieman lämpimään uuniin (50 astetta) noin 45 min – 1h. Munkkien paistossa on syytä olla tarkkana ja varovainen. Pidä lämpömittari kokoajan öljyssä ja muista kellottaa munkkien paisto sekunttikellolla, näin saat parhaat munkit!


Nämä munkit olivat T Ä Y D E L L I S E T! Munkit olivat vastapaistettuna ehkä jopa liiankin hyviä, rapeita päältä, sisältä pehmeitä. Seuraavan päivän munkit olivat edelleen hyviä, ne pysyivät pehmeinä, mutta rapeus toki oli hävinnyt.

Vapun parhaat munkit

Munkit:

5 dl maito

25 g tuorehiiva

1 dl sokeri

1 dl fariinisokeri

1 tl vaniljasokeri

13-14 dl vehnäjauhot

2 tl leivinjauhe

130 g pehmeä voi

1 rkl suola

 

Paistamiseen ja viimeistelyyn:

1-1,5 l rypsiöljy

reippaasti Siro-hienosokeria

Työvaiheet

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää joukkoon sokerit.

  • Sekoita leivinjauhe yhteen desiin vehnäjauhoja ja lisää maitoseokseen. Mittaa sekaan vielä 5dl vehnäjauhoja ja sekoita tasaiseksi. Lisää pehmeä voi sekä suola, sekoita.

  • Lisää loput jauhot (7-8 dl) vähitellen, vaivaa yleiskoneella (tai käsin), kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista (yleiskoneella noin 10-15 minuutin vaivaus). Anna taikinan levätä kulhossa peitettynä noin 15 min.

  • Leikkaa odotellessa leivinpaperit uunipeltien päälle ja öljyä paperit kevyesti öljyllä.

  • Kippaa taikina jauhoitetulle pöydälle ja kaulaa taikinasta noin 1,5 cm - 2 cm paksuinen taikinalevy. Paina levystä muotilla (tai lasilla tms.) halkaisijaltaan noin 9 - 6 cm kokoisia ympyröitä ja siirrä palat uunipellille leivinpaperin päälle. Irrota lopuksi ympyröistä keskusta 3 cm muotilla. Yhdistä pienet palat jäljellä olevaan taikinaan ja hyödynnä koko taikina munkeiksi.

  • Peitä munkit liinalla ja jätä nousemaan noin 1,5h esimerkiksi kylmään uuniin. (Omani ovat nousseet jopa 2h-4h).


  • Kuumenna öljy noin 165-175 asteiseksi. Öljyn määrä riippuu kattilan koosta, mikäli kattila on kovin iso ja laakea tarvitset öljyä enemmän. Muista seurata öljyn lämpötilaa kokoajan!

  • Paista munkit: Upota munkit öljyyn niin, että ensin upotat öljyyn kohonneen puolen eli munkin yläpuolen, näin munkki pääsee kohoamaan öljyssä paremmin. Paista munkkeja molemmin puolin noin 2 minuuttia. Muista käyttää sekuntikelloa!

  • Nosta paistetut munkit talouspaperin päälle kuivumaan.

  • Viimeistele munkit pöyrittämällä ne sokerissa.



VINKIT:

  • Taikinaan voit halutessasi lisätä kardemummaa noin 1 rkl.

  • Muista vaivata taikina hyvin, hyvin vaivattu taikina irtoaa kulhon reunoista. Jauhoja et tarvitse määrää enempää.

  • Voit muotoilla munkit myös käsin.

  • Munkkeja voi nostattaa reippaasti kauemmin, muista liina ettei pinta kuivu.


  • Nosta munkit varovasti öljyyn, voit leikata leivinpaperin palan munkin alta ja nostaa munkin tämän avulla öljyyn.

  • Saat mukkeihin makuraidan, kun annat niiden nousta hyvin - makuraitaa ei synny, jos munkki on noussut huonosti, taikina on tällöin liian tiivis ja munkki uppoaa paistoöljyyn.

  • Muista käyttää paistolämpömittaria paistoöljyssä sekä sekuntikelloa ajanottoon.

  • Siro-hienosokeri toimii hyvin myös "kuiviin" munkkeihin. Laita sokeria pussiin, laita munkit yksitellen pussiin ja heiluttele sekaisin.

  • Säilytä munkit ilmatiiviissä pussissa. Sokeroi vasta ennen tarjoilua.

  • Voit myös pakastaa munkit, älä sokeroi munkkeja ennen pakastamista.


Kommentit (7)

Vieras
30. huhtik.

Tein kuivahiivalla. Hyvät tuli.

Milja

Tykkää
Vieras
30. huhtik.
Vastataan

Teitkö yhdellä pussilla?

Tykkää

Vieras
28. huhtik.

Testasin reseptiä eilen. Hyvät munkit tuli ja olivat pehmeitä myös tänään. Tämän reseptin otan talteen, kiitos. Lisäsin taikinaan kardemummaa, sillä olen sitä tottunut munkeissa käyttämään. Seuraavalla kerralla kokeilen pyöritellä pullat käsin ja tehdä reiän sormella. Nyt käytin muotteja, mutta käsin muotoilu taitaa olla itselle luontevampaa.

Tykkää

Vieras
27. huhtik.

Tällä reseptillä teen tämän vuoden munkit! Onkohan ok lisätä taikinaan kardemummaa?☺️

Tykkää

Vieras
25. huhtik.

Onnistuuko maidottomana?

Tykkää
Vieras
30. huhtik.
Vastataan

Tein veteen, ja sanoivat syöjät etteivät ole näin hyviä munkkeja koskaan syöneet.

Mutta onko suolan määrä oikea 1 rkl? Mie laiton 1 tl.

Milja

Tykkää

Vieras
25. huhtik.

Voiko hiivan korvata kuivahiivalla ja jos voi niin millainen määrä?

Tykkää
bottom of page